– 2 – Sa ne dam cu totul prezentului – 2 –

Fiindca e important acest pas pentru pasii urmatori am sa insist binisor asupra lui.
E importanta intelegerea a ce inseamna trairea prezentului, pentru ca o data ce am dobandit-o, (ca fapt rezonant pe planuri), ii putem experimenta trairea constient, lucru de care avem nevoie pentru restul pasilor.

Cred ca ati observat ca atunci cand iti doresti sa realizezi un lucru la care participi cu toata fiinta ta, acel lucru se implineste.
In cuvinte pe care le cunoasteti déjà, definesc starea de a trai in prezent si consecinta ei in realitatea materiala.
Insa desi aceste cuvinte va suna cunoscut, cati dintre oameni se pot folosi de aceasta stare ori de cate ori au nevoie? De cele mai multe ori implinirea e perceputa ca o “intamplare”, un castig pentru care se considera norocosi sau il considera un dar al Providentei, “minune”, ei bine, exista si astfel de lucruri, exterioare noua, cand noi nu avem nicio contributie si doar Forta Imanenta pe care o numim indeobste Dumnezeu are ratiunea Sa pentru care o face, insa nu despre acestea as vrea sa vorbesc ci despre acelea pe care suntem capabili sa ni le facem (oarecum) singuri, mai corect spus, singuri noi insine.

A trai in prezent nu este o stare pe care omul asa cum in mod obisnuit il cunoastem azi, ca produs social al mediului sau s-o poata accesa inconstient (desi acolo isi are originea), asa cum de pilda e actul respiratiei ca functie a corpului sau al transpiratiei sau al plansului intempestiv in cazul unor emotii puternice, fiindca aceasta stare azi nu mai functioneaza spontan decat atunci cand suntem pusi in situatii sau stari speciale. Cel mai ades sau aproape obisnuit noi functionam alternativ. Pe rand. Uneori doar cu una dintre dintre interfetele fiintei noastre, (numesc interfata cea care devine incidental prima) indiferent prin ce functie alege ea sa se exprime.

Intr-un mod simplist dar foarte sintetic, ar inseamna ca tu, clipa de clipa sa nu lipsesti din viata ta.
Sa te poti reuni cu tine in toate exprimarile fiintei tale simultan.

Nici nostalgia trecutului, nici visarea sau planificarea viitorului sa nu poarte sinele departe de timpul prezentei tale trupesti. Nu spun o absurditate, in actul meditativ al creatiei, in visarea proiectiva constienta, in gandul constructiv sau reparator, in expansiunile emotionale, oriunde ai calaltorii sa-i dai si trupului ceva de facut corelativ, printr-un gest, printr-o postura, printr-o fapta. Numai somnul sa te poata absolvi de aceasta despartire.
Vectorii timpului care ne despart pe noi de noi, e limpede ca se situeaza stanga-dreapta. Trecutul nu se mai intoarce, este petrecut, viitorul nimeni nu-l cunoaste, unii ii pot citi informatiile déjà scapate pe teava, pe cele neincarcate inca nimeni nu poate. Proiectele pe termen lung, schitele sunt inutile si limiteaza sansele prezentului de a le intampla. Incursiunile trecut-viitor inca n-am invatat sa le survolam cu folos iar daca o facem random, am putea rata singura realitate: prezentul.

Acest exemplu de a trai in prezent, acolo unde esti sa-ti placa, de ce esti acolo sa-ti placa si cum esti acolo sa-ti placa, e un exemplu de subclasa de armonie cu tine insuti. Un alt exemplu de a trai in realitate (caci asta inseamna sa traiesti in armonie cu tine insuti) este cel de clasa de armonie, atunci cand gandul, cuvantul si fapta coincid. Un exemplu magistru.

Iata acum cateva exemplificari pe straturi diferite, nerelationate decat pe axa trairii prezentului.

0. Animalele
1. Omul primitiv
2. Copilul (hommo sapiens)
3. Omul (hommo sapiens) in suferinta acuta
4. Omul (hommo sapiens) cu constiinta treaza
5. Omul in supraconstiinta
Poate selectia devine mai concludenta in cazul copiilor, de regula se spunea ca pana in 7 ani, azi, pana in 3-4 ani, traiesc in prezent, dar nu e o regula. Pentru ei totul e acum si aici, gandul lor e totuna cu simtirea lor si in acelasi timp cu actiunea. Frica de pedeapsa sau interdictia neinteligenta, administrata de parinte, interferenta cu mediul exterior de cele mai multe ori ostil modului lor de a fi, sunt barierele intalnite prin care in tendinta fireasca de a le sari ei se disociaza de prezent, si odata cu lucrurile neplacute (cele placute dar nepermise) intervine ascunderea unei parti din fiinta lor si totodata inceputul fiintei duplicitare. Incep gandurile suprapuse, (cel real sub cel oferit ca realitate), in care ei nu se mai pot manifesta cum sunt, cum ar fi dorit ei sa traisca de fapt. Asa incepe comparatia trecut (fast) – prezent (nefast), si despartirea de adevar prin proiectia gandului real in viitor in speranta redobandirii unei realitati faste. Asa incep primii pasi in scindarea de sine.

Pentru a ne reintegra va trebui sa vorbim despre creatie, acea creatie unde suntem copartasi cu Dumnezeu. Fiindca Creatorul realitatii este un Intreg si din intreg nu au cum rezulta acte incomplete. Noi suntem un Act Intreg si ca orice intreg, nepieritor, un creator perpetuu iar pentru acest lucru trebuie sa ne reamintim cum sa ne intoarcem la starea in care locuiam in Sine, dar n-o vom mai putea face inconstient.
Constientul isi va reaminti invatand sa reconstruiasca aceasta “noua” stare de fapt. O vom accesa un timp pana cand prezentul se va suprapune peste prezent, starea naturala a realitatii tuturor lucrurilor, iar gandurile, dorintele si faptele locuind in sine,vor deveni ea.
Cu alte cuvinte a trai in prezent, in sine, inseamna sa-ti manifesti existenta fiind deplin constient de ea. Aici cuvantul “deplin” nu vizeaza perfectiunea, locul unde nu mai incape nimic si nici o abstractiune de tip filosofic ci implinirea functiilor pe care le detinem si asimptota spre perfectiune, spre ideal fiindca asta e natura functiilor noastre.

Am sa fac o introducere cu acest documentar pe care il puteti urmari pana unde va prieste, care prefateaza importanta actului creatiei, ca document al primei manifestari a gandirii (inteligente) si ca motor cu combustibil autoregenerant in urmatorul capitol al experimentului in care ne-am implicat si anume- construirea constienta a realitatii –

deocamdata insa trebuie sa traim prezentul…

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s