De la gotic la pictura neobabiloniana

 

Azi lasand la o parte tot ce iubim in arta, as vrea sa va prezint, fiindca tot am vazut nu demult ce potential duplicitar si exploziv poate dezvolta arta prin simpla asociere a unei idei valoroase cu o antivaloare, a unei minciuni cu un adevar, neaducand referire la asocierea minciunilor intre ele fiind mult mai putin primejdioasa, un alt limbaj al picturii, pe care o sa-l intitulez cu voia voastra (sa-mi spuneti pe urma daca gresesc) pictura neobabiloniana. Ea nu are alt scop decat relevarea adevarului dar nu a aceluia care deserveste imanenta ci a aceluia care deserveste intentia, mai précis, intentia subterana. Acest stil pictural desi nascut sub ochii lumii nu se adreseaza publicului larg ci numai acelora care dispun de cheile necesare descifrarii adevarului ascuns pt intregul tabloul descris al intentiei.

Ce ati face daca de exemplu, ati dori sa transmiteti un mesaj colectivpe parcursul unui timp suficient in asa fel incat sa parvina fiecarui membru al colectivitatii, fara sa-l auda toata lumea?

Pe un fond thematic imprumutat din arta conceptuala din care extrage fara mila doar beneficiul, (beneficiu fara de care nici nu si-ar fi tradat existenta) acest polihybrid de un sincer cinism , lipeste sincretic fara nicio sinchiseala o melanjerie de popart, de arta hiperrealista procesata chicios naiv, insotita uneori de “stampe”, decupaj al unor picturi célèbre, alaturi fie de grafitti-uri fie de arta jocurilor video.

Ati inteles ceva? Desigur ca in acest caz nu importa mesajul artistic ci cautarea asidua prin orice mijloc artistic, derutant, de a transfera un alt tip de mesaj unei multimi partenere cunoscatoare a acestui limbaj.

Avem parte s-o putem descifra dar mult mai discret, in doze mici, (din fericire) si “admira” atat la noi in Romania, presarata inca de acum cateva secole, (secolul XVII), chiar si in cateva catedrale si biserici. Eu am identificat-o atat in pictura cat si in stilul architectural, sa-mi fie cu iertare, in proeictul Catedralei Mantuirea Neamului, atunci cand turul ei virtual, era redat necenzurat, in fiecare incapere interioara, pregatita a fi un for al primirii tuturor religiilor, cat si in sediul multor altor cladiri publice din lume, insa “sediul ei central” as spune, se afla la Aeroportul Denver (Colorado), unde arhitectura si sculpturile desi incheaga si completeaza scenele picturale in esenta lor, nu si-au mai putut permite flagrant spargerea “brandului” traditional prin chici .

Puteti sa faceti propria incursiune in disperata arta a acestei picturi aici https://cristytepes.wordpress.com/2015/01/24/mesaje-profetice-pentru-2015-pe-coperta-revistei-the-economist/
si in lumea aeroportuara din care am extras doar aceasta imagine

https://cabalinkabul.wordpress.com/

il recunoasteti?

(am pus link si am scos imaginea, n-am mai suportat-o)

Va mai las doar un citat dintr-o carte a unui scriitor care, la vremea citirii lui mi s-a parut un tip de geniu, m-am inselat, in el se ascundea providenta.

puteti sa priviti si sa vedeti, puteti asculta si sa auziti, puteti citi si sa intelegeti, puteti intelege si sa credeti, puteti sa credeti fara a o manifesta, dar ar fi

mare pacat, lipsa comunicarii cu caii a intarziat evolutia omenirii” (Gabriel Garcia Marquez)

Despre qwykx

perfectibila de tot ce ma inconjoara de la natura pana la un semn de carte, in centrul carora se afla oamenii iar deasupra tuturor dragostea lui Dumnezeu
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.