„Pacea este de patru ori mai mare decat dreptatea”

Mult timp a fost pentru mine o enigma acest Cuvant al Sfantului Ioan Scăraru

pe care il puteti gasi si  in cartea „Ne vorbește Părintele Arsenie, ed. a 2-a, vol. 1, Editura Mănăstirea Sihăstria, 2010, pp. 52-53″  si aici http://www.doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/pacea-este-de-patru-mai-mare-decat-dreptatea

si pe care il redau mai jos sub forma de citat

,<<  „Cel ce se nedreptăţeşte de voie şi iartă pe aproapele, fiu este al lui Hristos; iar cel ce nici nu nedreptăţeşte, nici se nedreptăţeşte, este al lui Adam; iar cel ce nedreptăţeşte, sau dobânzi cere, sau înşeală, fiu este al diavolului”.

De se va întâmpla între tine şi altul cuvânt de scârbă şi va tăgădui cuvântul, nu-l aţâţa pe el, zicând că ai spus! Că se întoarce şi zice: „Aşa am zis! Şi ce?” şi se face mare ceartă. Ci lasă cuvântul şi se face mare pace; că pacea este de patru ori mai mare decât dreptatea. (Sfântul Ioan Scărarul despre mânie – Filocalia nr. 9).

Trebuie să-ţi încălzeşti sufletul răcit de ură, de nerăbdare şi mânie prin a răbda pe fratele tău, ca să rămâi omul lui Dumnezeu, că unul ca acesta iartă şi se roagă să-şi astâmpere focul mâniei. Încă multe alte ispite te aşteaptă să le arzi cu focul harului Sfântului Duh şi să rămâi un om al iubirii şi al păcii.>>

Acum în vremuri atat de tulburi, nu as dori sa ne convingem de acest greu de primit dar mare adevar.

Exista in istorie pilde inimaginabile de pastrare a pacii. Cu orice pret si impotriva oricarei dreptati, oferite de cei mai importanti* OAMENI ai lumii. Iar cei care au facut-o au devenit Sfinti si Mucenici ai lui Hristos. Copiii lui cei mai merituosi, care au dat tot ceea ce reprezentau lumii, iar lumea le-a oferit chinuri greu de imaginat si greu de descris, pana la moarte pentru asta. Pana la moartea a ceea ce a considerat ea ca au mai de pret.

Dar  acestia nu s-au dezis de ea, n-au blamat-o, n-au blestemat-o, ci au cerut iertare lui Dumnezeu pentru ea, neabandonand-o, daruindu-i astfel fara niciun fel de conditie o dragoste aproape imposibil de inteles.

…………
* Importanti pentru om, pentru ceea ce ii este de folos fiintei lui intregi

 

 4-maslin                                                             sursa https://tu1074.wordpress.com/tag/floricele-de-maslin/

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la „Pacea este de patru ori mai mare decat dreptatea”

 1. lili zice:

  Păi e simplu: dacă vrei să faci dreptate, cineva o să sufere. Dacă reușești să faci pace, nimeni nu va suferi. 🙂

 2. calinakimu zice:

  Oare de ce ne uitam cu admiratie la „oamenii lumii” ?! De ce asculatam cu urechile vorbele lor?!
  De ce nu suntem NOI INSINE „oameni ai lumii”… pentru lume si pentru noi insine?! CINE si CE ne impiedica?! Oare stim?! Si daca stim…ce ce nu facem nimic, de ce ne multumim sa ne comparam si sa ne recunoastem nimicnicia?! De ce vrem sa fim „cineva” si nu vrem sa fim ceea ce suntem?!

 3. qwykx zice:

  Cu cine te „certi” tu acolo mai Caline? :-)))

 4. qwykx zice:

  e-n gilimele, vezi, da?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s