„Ceea ce vrei sa faci, fa repede!”

„S-a savarsit”:  Universitatea din Bucureşti i-a acordat ieri titlul de Doctor Honoris Causa lui Peter Singer.

Peter Singer: „Dacă copilul meu s-ar fi născut cu sindromul Down, l-aș fi dat înspre adopție.”

(fragmente din Interviul dintre Viktor Frolke și Peter Singer  publicat prima dată sub titlul Professor Death în revista Salon, 25 iunie 2001.)

„- În Elveția, protestatarii pentru drepturile persoanelor cu handicap v-au smuls ochelarii și vi i-au spart în bucăți. V-a deranjat gestul lor?
– Mda. A fost aproape un caz de violență fizică. Și faptul că unii din Germania mă cataloghează drept nazist. Dar nu te poți lăsa afectat de același lucru vreme de 12 ani.”

„- Unii sunt de părere că teoria dumneavoastră legată de copii este „prea smintită”, ca și cum a avea un copil = a-ți cumpăra o mașină nouă.
– Nu, nu am scris așa ceva, cred.”

„- Dacă faceți principiile să pară atât de flexibile, dacă transformați chestiunile legate de viață și moarte în ceva negociabil, nu credeți că, de acum încolo, copiii se vor transforma într-o marfă?
– Acest lucru se întâmplă oricum, când „alegem” ce copiii vrem să avem înainte de a se naște.
– Nu sesizați că e o problemă gravă?
– Ar fi o problemă dacă am trăi într-o societate divizată genetic, în care cei bogați pot cumpăra genele pe care și le doresc, iar cei săraci nu pot face asta. Nu cred că tipul ăsta de societate ar fi în stare să susțină fericirea tututor membrilor ei. Dar, totuși, nu sunt convins că ar fi o problemă dacă aceste servicii „genetice” vor fi accesibile tuturor. E un subiect deschis, pe care merită să-l cântărim.”

„- Dați-mi un exemplu.
– Păi, un lucru ușor de presupus că se va întâmpla într-o societate „genetică”: oamenii ar putea avea preferințe legate de înălțimea copiilor. (…) Părinții vor dori un copil puțin mai înalt decât media. Există varii studii care arată că cei mai înalți decât media se descurcă mult mai bine. Dar, firește, dacă toți vor vrea copii înalți, vom avea „o rasă cu capul până-n tavan”, iar asta nu e bine. Pentru că avem nevoie de mai multe resurse și așa mai departe.
Și dacă părinții nu vor vrea copilul pentru că e urât?
– Dacă cineva ar avea oportunitatea să evite nașterea unui copil urât, nu cred că aș avea o problemă cu asta.
Este urâțenia un motiv suficient pentru a omorî un copil?
– Nu cred că există părinți pregătiți să suporte încă o sarcină doar pentru că s-au gândit că copilul lor nu s-a născut chiar atât de frumos.”

„- În ce situații nu sunteți de acord cu avortul?
– Aș trasa o diferență între avorturi timpurii și târzii. Dacă faci un avort târziu, când fetusul poate simți durerea, atunci nu sunt de acord cu avortul. Pentru că provoci durere. Pe măsură ce sarcina ajunge în al treilea trimestru, ai nevoie de motive serioase pentru a pune capăt unei sarcini. De pildă, nu aș sprijini un avort în cazul în care ți-ai dorit un băiat și, de fapt, urmează să naști o fată, pentru că m-ar face să susțin discriminarea de gen. Dar dacă ai deja doi băieți și vrei o fată, avortul poate fi o opțiune.”

„- Din prisma filosofiei utilitariste, nu ar trebui ca viitorii părinți să încerce întâi să adopte pentru a atenua suferința copiilor născuți?
– Nu sunt sigur. Discutabil.
Cine ar trebui să hotărască dacă motivele părinților de a omorî copilul sunt „rezonabile”?
– Medicul ar fi primul filtru. Dacă medicul se îndoiește de calitatea rațiunilor pentru infanticid, atunci ar trebui să consulte un alt medic sau un comitet de etică.
Se cade ca un medic să-și impună părerea înaintea părinților?
– Dacă medicul consideră că motivele părinților de a nu păstra copilul sunt iraționale, ar trebui să poată apela la o altă autoritate care să calce peste cuvântul părinților. Nu cred că medicul singur ar trebui să tranșeze între da și nu. Un comitet de etică al spitalului este preferabil, dar și tribunalul poate fi o posibilitate.”

*

Peter Singer a fost numit de publicaţia The New York Times cel mai mare filosof în viaţă.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s