Nocturna – Boboteaza, Sf. Ioan Botezatorul si … Dinmukhammed Kanatuly Kudaibergen

”Marea a văzut și a fugit, Iordanul s-a întros înapoi” (Psalm 113.3)

Astăzi. A fost o zi frumoasa, senina, plina de soare, ca pentru un ”ridica-te …, ridica-te Ioane!”  in duh si scutura-ti toate incruntarile de peste an, fiindca azi a fost ziua ta, o zi neobisnuita de gratie, cum a fost si pentru acela care a sfintit-o, Ioan Botezătorul, devenit sfant, un barbat neobisnuit, cel mai neobisnuit barbat-om…”nascut din femeie” .

O sa raman in spiritul celor scrise anterior fiindca asa se leaga lucrurile, n-am gandit si n-am fortat nimic, legatura s-a facut cu simplicitatea pura a Izvorului  pe care doar l-am lasat sa curga in directia pe care a dorit-o el, cand a dorit-o el.

Vă ofer un moment, de fapt as vrea sa va iau acest moment, si sa-l opresc sau macar sa-l incetinesc iar in el sa incapa mai mult, mult, fara sa dati nimic in schimb, sau cea mai mica plata de timp pe care ati putea s-o dati, lasandu-va mai bogati cu o bucurie, …cu o stare, … cu o emotie, cu … un sunet

”Se știe că Iordanul este principala apa curgătoare a Țării Sfinte. Izvorăște din Munții Libanului, traversează Marea Galileei și, după un lung și sinuos traseu, se varsă în Marea Moartă. Pe o distanță de 180 de kilometri, Iordanul alcătuiește granița naturală dintre Israel și Iordania, lungimea totală a acestuia fiind însă de aproape 360 de kilometri. Iordanul este numit și „râul care coboară” pentru că, între izvor și vărsare, râul are o diferență de altitudine de opt sute de metri. Din cronici vechi ale istoriei, Iordanul apare amintit drept un loc al săvârșirii minunilor. După tradiție, locul acesta este același cu „locul scufundării” adică locul în care a fost botezat Iisus Hristos. Iordanul este pomenit des în Sfânta Scriptură, cel mai important moment în care apare acesta fiind însă, fără îndoială, Botezul Domnului, consemnat de către toți cei patru sfinți evangheliști, Ioan, Luca, Marcu și Matei. Potrivit acestora, Sfântul Ioan Botezătorul săvârșea „botezul pocăinței” în apele râului Iordan, aici a venit din Galilea și Iisus. Scriptele consemnează că natura însăși l-a recunoscut pe Creator, apele Iordanului întorcându-se înapoi, ca o plecăciune înaintea ziditorul lor! Mai mult, cei care au băut din apele Iordanului în ziua de Bobotează au observat că acestea sunt sărate, și nu dulci, după cum sunt de obicei. Explicația stă în faptul că, întorcându-se înapoi, râul aduce cu sine ape sărate din Marea Moartă.

Este fascinantă istoria, din perspectiva acestor detalii profunde, cu atât mai mult cu cât întoarcerea înapoi a râului Iordan este profețită în Vechiul Testament: „Ce-ți este ție, mare, că ai fugit? Și ție, Iordane, că te-ai întors înapoi?”. Întoarcerea înapoi a râului Iordan, dinspre Marea Moartă (apă extrem de sărată, lipsită de viețuitoare), înspre Marea Galileei (apă dulce, cu numeroși pești și vegetație din abundență), trimite, într-o explicație profundă și frumoasă, spre activitatea Mântuitorului de a întoarce lumea de la moarte la viață.

Boboteaza precede o altă sărbătoare mare a creștinătății, Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, pe data de 7 ianuarie.”

sursa :https://aquastiri.ro/2019/01/04/te-au-vazut-apele-dumnezeule-si-s-au-temut-iordanul-s-a-intors-inapoi/

Se spune si se va si arata ca dupa aruncarea crucii in apa Iordanului, apa incepe să fiarba si apoi isi reveseaza cursul in fiecare an de Boboteaza.

Dar Dumnezeu nu ne-a lasat singuri. In fiecare timp ne-a trimis mesageri: restauratori, vizionari in cunoasterile exacte, in cunoasterile abstracte, promotori ai lor, inovatori si premergatori in indepartarea limitelor si ascensionarea lor, cu misiunea de a apropia constiinta umana de Constiinta divinitatii. In constiinta inscriu tot ce excedeaza perisabilul uman, in limbaj comun dar putin cunoscut ca substanta Dumnezeu i-a spus: suflet. Un astfel  de mesager este si Dinmukhamed Kanatuly Kudaibergen zis Dimash.

Un tanar  care a largit spectrul cunoasterii sufletului odata cu largirea spectrului sunetului vocii omenesti, asezate ”ca acasa,  in fotoliu si in papuci” la orice inaltime de gama cunoscuta. Dincolo de stapinirea precoce a unei tehnici cultivata de catre un maestru, detine un har care chiureteaza inimile indepartandu-le insertiile negative si plantand in loc semintele unificatoare ale emotiei fara de apartenenta, fara vreo discriminare in orice sens ai putea privi. O voce care traduce cuvintele ”Dumnezeu poate fi pretutindeni daca ne dorim asta!” in orice limba am vorbi. Un spirit batran care a facut onoare planetei sa-i fie gazda temporara si pamantenilor sa-i fie elevi, elevi intru ….  va las pe voi sa descoperiti ce.

Vi-l redau intr-o anumita succesiune, nu insa mai inainte sa va spun ca puterea unor stele ale muzicii, a unor profesori cu autoritate, a altor cunoscatori de a o descrie nu au avut la inceput puterea de a o recunoaste, sau recunoscand-o,  n-au avut informatie pentru a o putea explica prin analogie, singurul limbaj ramanand pana la urma tot cel al sufletului.

Vi-l daruiesc voua, ai mei dragi, pana la ultima expresie a literei, sunetului și sufletului din spatele acesteia și a reverberatiei cu care va lepsuiesc in eter timp de 8 zile, atat cat dureaza si sfintirea apelor… sufletului, 8-ul acela etern

 

 

 

pana aici a fost cum a fost

de aici incolo  intram pe un taram necunoscut care ar fi fost bun pentru leapsa Potecutei, cel putin acolo am gasit-o eu, dar cum nu m-a invitat nimeni niciodata la nicio leapsa din 2010, probabil ca n-am meritat, si bine ca n-am meritat fiindca nu meritam !

taram pe care-l vom explora mai intai printr-un ochi de profesionist si apoi,  ne vom urca undeva… mai departe de Luna

  

va amintiti videoclipul de la ”Ultimul capitol din neopus niciunui sunet”? cel cu efectul cimatic? acela cu frecventele din ce in ce mai inalte si transformarea materiei (in espece a sării de bucatarie, dar poate fi orice tip de molecula) in forme din ce in ce mai organizate?

Va mai pun o data link-ul pentru a-l putea compara cu acel sunet crazy al lui Dimash, sa intelegeti cam pana la ce forma de organizare (stiti vo!i, proportia de apa din corp capabila sa ne schimbe chimia, celulele,  etc.)  ar putea fi capabila vocea lui sa ne urce (point of view for) ”whoooow!”

Despre qwykx

perfectibila de tot ce ma inconjoara de la natura pana la un semn de carte, in centrul carora se afla oamenii iar deasupra tuturor dragostea lui Dumnezeu
Acest articol a fost publicat în APAR LUCRURILE IN CARE CRED și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.