Nocturnă – vă invit pe toti la Teatru

À propos, în ”Cum vă place” exista un deseori pomenit  catren din care va reamintesc  doar două, potrivit  cu ”live”-ul de-acum: ”Lumea-ntreagă e o scenă şi toţi oamenii-s actori.  Răsar şi pier cu rândul, fiecare …”

Si-atunci nu-mi ramane decat sa va invit la teatru, la teatrul paralel.

Prezentare

În acest teatru se joaca aceeasi piesa pe scene diferite, una principala, iar cealalta, ca pe multe altele, secundara. Desi sub aceeasi viziune regizorala, are adaptari diferite unele sarind mult din schema, si fireste, actori diferiti. O mare parte dintre ei  s-au supraspecializat prin repetate reconversii profesionale, unii in  roast-uri, altii in stand-up-uri, dar nu, nu neaparat comedii ci mai mult tragedii, cealalta parte,  infima, sunt actori nespecializati in arta teatrala. Dintre ei, doar  unul singur, desi un fin  cunoscator al artei Thaliei dar de o alta meserie,  joaca pe ambele scene, singurul  rol principal. Spectacolul doreste sa ofere in final chiar un scenariu surpriza, de reconversie generala: actoria universala,  de la actori, la spectatori, pana la participantii din culise, inclusiv oamenii de serviciu, niciunul nu va fi slab tratat.

Tempo-ul e si el usor diferit.

*

Actul I – a fost

Și s-a cam dus, așa cum unii dintre noi

 Actul II – consumat  partial

S-a rostit prima replică: ”Mihaela, dragostea …!”

 Actul III –  în plina derulare

Gambitul regelui nedeclinat: pionul sacrificat  n-a ajuns inca in punctul culminant

Antract  1 si 2 –  comun

Povestitorul:  Dacă oamenii de serviciu ne închid ferestrele și ușile, nu vă așteptați la furtuna, ci luați seama la artificii și țineți eventual de gât, extinctoarele, s-ar putea sa nu mai puteti  respira nici fara masca, totusi  – ”Veti trai dar veti fi fericiti! ”  unde,  ”veti trai” e parafraza la sintagma ”nu veti mai avea”.

Dar tot zic ca n-ar fi rau ca si-n pauza, spectatorii sa continue sa se roage, (cu extinctorul la piciorul masutelor din foaier, e bun pentru orice).

 Actul IV – in derulare

În acest joc nu exista remiza.

Povestitorul: Disperatii dupa seriale se tot uita la famiglia Simpson pe telefoane. Dar le-am spus: – Băieți, nu e decat un film de desene animate, nu uitati ca acum sunteti intr-un teatru, in ultimul sens al cuvantului!

Actul V (final) – în imperfecta  derulare

(apare Povestitorul cu privirea atintita catre spectatorii din fundalul salii):

-Domnilor, nu  boicotati piesa prin tacere, nu realizati  fractura logica? Tocmai ce jucati si dumneavoastra in ea.

 (pe scena  master urmeaza):  

 Masterpiece

și Epilog

 (pe scena mica  se trece  de la actul I direct prin actul IV, la   actul V si posibil, ultimul)

 De Decalog depinde Epilogul si de … Actul V

(se trage cortina iar scaunele sunt scoase din sala)

 Uimitor, nicio rumoare!

* *

Epilog

(apare din nou Povestitorul  pivotand pe un picior si descriind o girueta cu bratele deschise, cuprinzandu-i pe toti, urmand sa anunte epilogul ambelor spectacole):

– Iubitii mei –  spectatori,   actori,   si     celor    din     culise,  celor nevazuti care ne-au asigurat scenografia,  coregrafia, luminile si sunetul, productia, serviciul tehnic, recuzita, masinisti, tapiteri, costumele si machiajul, administratia, cabinele si de aceasta data, din pacate si serviciului medical, paza și protecția și nu în ultimul rând, mă adresez oamenilor de serviciu:  Salvati piesa, tacerea nu mai e de aur, doar bisul e de ”AUR – cu sau fara oamenii de serviciu” (majusculele sunt doar pentru scena secundara) ,  altfel vom ajunge toti niste actori de tinichea, iar asta, va fi ultimul act.

* * *

Traducerea și adaptarea aparțin  Povestitorului

_________________

Notă de subsol (informativa)*: povestitorul  și-a permis să ignore atat scenariul cat si regia,   fiind cat s-a putut de adaptate. S-au dat jos multe ghilimele, chiar și mastile, primul fiind povestitorul,  și au ramas in … gura goala!

Despre qwykx

perfectibila de tot ce ma inconjoara de la natura pana la un semn de carte, in centrul carora se afla oamenii iar deasupra tuturor dragostea lui Dumnezeu
Acest articol a fost publicat în APAR LUCRURILE IN CARE CRED. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Nocturnă – vă invit pe toti la Teatru

  1. Pingback: Diurna – Va invit pe toti la teatru – II | Muzica care sapa

Comentariile sunt închise.