Romani, de Ziua Unirii uniti-va! si pregatiti-va de cruce, apa sfintita si usturoi !

nici n-am stiut cand am publicat, articolul anterior nu era de fapt decat o schita, cred ca eram atat de obosita ca in loc sa dau salvare ciorna nu mai stiu ce am facut, in mare cam asta vroiam sa spun, olecuta mai frumos, dar intelegeti voi, nu mai am timp de ferchezuiri si nici de gandit prea mult, asta e,  si o precizare, nu omiteti sa deschideti linkurile, sunt aproape la fel de importante ca  viata  traitta dar privita in ochi

Ce n-am apucat sa spun despre chinezi,  era bun un SONDAJ cu parerea voastra, nu daca sunteti sau nu de acord cu. investitiilor lor aici, acum e prea tarziu,  ci,  ce parere aveti, ce forta de munca vor antrena ele? Romani sau chinezi?

A doua intrebare  este daca realizati legatura intre cele doua ingrediente din ultimele mele doua articole?

Bomboana de pe….v-o arat mai jos… la sfarsit

Revin la ordinea mea obisnuita de ganduri, vroiam sa public mai ales harta asta,  mai importanta ca oricare, pana si ca aia cu Romania mare dar mi se inchideau ochii, cred ca incercau inconstient sa se apere,

din 44 de judete, jumatatea de tara (23 de judete) au primit aviz pentru exploatarea gazelor de sist, s-au ocolit Carpatii de aceea nu sunt toate, dar se pare ca acum se da iama si pe dealuri

323098-resurse-gaze-de-sist ii mariti-o

Chevron intra in DOBROGEA

http://2blackjack1.wordpress.com/2013/11/24/chevron-se-pregateste-sa-inceapa-explorarea-gazelor-de-sist-in-dobrogea/

au inceput zarva si in Constanta   http://gzt.ro/razboiul-rece-continua-la-dezbaterile-publice-pe-tema-gazelor-de-sist/

Mangalia http://www.mangalia.tv/reprezentantii-companiei-chevron-primiti-cu-huiduieli-la-mangalia/

si nu se mai vorbeste nimic despre MAREA NEAGRA unde din 2012, Chevron  foreaza!

http://www.ziuanews.ro/dezvaluiri-investigatii/guvernul-de-la-bucuresti-si-magnatii-de-la-chevron-ascund-opiniei-publice-efectele-catastrofale-ale-exploatarii-gazelor-de-sist-din-marea-neagra-14075

Baile Felix  http://www.bihon.ro/sanmartinul-gata-de-referendum/1358100  (va imaginati ce se va intampla cu apele termale)

Puiesti (jud. Vaslui)  http://www.b-o.ro/Evenimente-1497-Oamenii_care_fac_informarea_pentru_Chevron_au_ajuns_si_in_Puiesti__27_Noiembrie_2013.html

cutremurTatiana Foltache Ce se va intampla cu rezervatia din apropiere?… http://www.helloromania.eu/rezervatia-naturala-padurea…

SABOTAJ ÎN MIEZ DE NOAPTE CU ACTIVIȘTII ANTI-FRACTURARE DIN TRANSILVANIA

Jim Wickens | joi, 28 noiembrie 2013 | 17:03 | 13 comentarii

„Crezi că vor să facă sex?” șoptește cineva din grup. Mă aflu în Transilvania, ghemuit în tufișuri cu un grup de activiști mascați și speculăm pe rând despre motivele pentru care o mașină a oprit chiar lângă ascunzătoarea noastră. „Nu, cred că e poliția, uite lumina de la telefonul mobil”, spune altul. E timpul să ne mișcăm.

A trecut peste o oră de când grupul a început să distrugă echipamentul companiei Prospecțiuni, care explorează terenul pentru gaze. Ne-am jucat de-a șoarecele și pisica cu echipele de securitate și cu poliția și am reușit să fim mereu cu un pas înaintea lor. Dar acum ne caută pe dealuri. O altă lumină apare de după curba străzii și cineva ne strigă să ne ascundem. Mă arunc pe jos. Iată-mă din nou întins în iarba umedă și răcoroasă a unei pajiști transilvănene. Va fi o noapte lungă.

În ultimele săptămâni, comunitățile saxone adormite și pădurile protejate din județul Sibiu s-au trezit în fața unui nou război, cel purtat de companiile de extragere a gazului, guvernul român și firmele de investiții împotriva unei mici bande de activiști ecologiști. Activiștii, care s-au adunat aici din toată România, lucrează cot la cot cu fermierii locali pentru a se opune explorării de gaze și petrol care, susțin ei, are loc ilegal pe teritoriul lor.

Listată la Bursa din Londra acum două săptămâni, cu asistență de la Goldman Sachs, compania română de gaz Romgaz a afirmat acum multă vreme că dorește să exploreze dealurile din Transilvania pentru a descoperi noi resurse de gaz și petrol. Dar nimeni nu s-a gândit prea mult la asta până luna asta, când camioanele de 34 de tone folosite de companiile de forare pentru a crea cutremure artificiale s-au târât pe drumurile noroioase până în sat, însoțite de cohorte de paznici și autobuze de muncitori.

În prezent, satele și câmpurile sunt împânzite de panglici care se întind ca niște spaghete de-a lungul și de-a latul peisajului cu păduri de mesteceni, stupi de albine și lanuri de porumb. Panglicile semnalizează locurile în care companiile au de gând să-și monteze cablurile și să planteze explozibili pentru testele de fracturare seismică. Localnicii mi-au spus că s-au trezit cu panglicile direct pe terenul lor, unele fiind atașate chiar de garduri.

Toate testele seismice au loc pe situl Natura 2000 al României, cel mai mare de acest gen din UE, ceea ce e ciudat, având în vedere că scopul siturilor Natura 2000 e „de a asigura supraviețuirea pe termen lung a celor mai valoroase și amenințate specii și habitate”. Pe lângă asta, mai multe biserici din zonă fac parte din moștenirea culturală protejată de UNESCO și au fost vizitate de multe ori de demnitari precum prinții Charles și Edward. Când intri cu mașina în comunitățile acestea izolate unde au loc testele seismice simți că intri pe un teritoriu aflat sub ocupație. Văd o echipă de muncitori care pregătesc o groapă cu dinamită la câțiva metri de terenul de fotbal al satului. Pe strada principală, la fiecare intersecție sunt parcate jeepuri private ale echipelor de securitate. Bărbați în uniforme negre ne filmează fiecare mișcare.

Ghidul meu din ziua aceea, activistul comunității Hans Hedrich, spune că astfel de tactici de intimidare sunt tipice pentru România. „Trebuie să înțelegi că în România oamenii încă se tem să vorbească, să-și spună părerea. Echipele astea de securitate par să indice că oamenii nu au dreptul să obiecteze la ce se întâmplă. Aproape uiți că suntem în secolul XXI, într-o țară democrată care face parte din UE”, îmi spune exasperat.

La capătul străzii, un preot ortodox bătrân mă cheamă înăuntru stresat, cerându-mi să-i păstrez anonimitatea. „Mi-au spus să nu vorbesc cu tine”, îmi spune. „Episcopul spune că preoții n-ar trebui să intervină în treburile comunității.” Face o pauză, îi sclipesc ochii, apoi vorbește, parcă spunându-și gândurile cu voce tare: „Credeam că au venit să reconstruiască locul de joacă pentru copii – apoi a avut loc cutremurul, ne-a zguduit casele, pe unele le-a crăpat, a stricat și ornamentele dinăuntru. Oamenii s-au speriat. Nimeni nu ne-a cerut permisiunea, nici nu ne-au spus ce au de gând să facă.” E întrerupt de soneria telefonului mobil. Cincisprezece minute mai târziu, se întoarce în bucătărie, după ce superiorii i-au zis din nou să-și țină gura. Interviul s-a terminat. „Știu că sunteți aici”, ne-a spus, arătându-ne ușa.

Ne îndreptăm spre ieșirea din sat, urmăm panglicile și zgomotele exploziilor care răsună în văi. Când ieșim din raza paznicilo, o femeie vorbește cu noi. „Sunt hoți”, șuieră spre noi. Apare și vecinul ei și ne cere cu disperare răspunsuri: „Am auzit că o să otrăvească pământul, așa e? Noi depindem de el ca să trăim, nu avem salarii!”

În vârful dealului găsim un laborator geologic gigantic pe roți, cu antene deasupra și oameni care analizează echipamentul electric înăuntru. Un bărbat scund mi s-a prezentat; e Gheorghe Daianu, seismolog și director de operațiuni la Prospecțiuni, compania de explorare care a fost subcontractată pentru suma de 40 de milioane de euro ca să facă teste în regiune. Daianu condamnă protestele împotriva muncii sale și îi numește pe cei care se opun explorării gazelor „neo-fasciști”. Insistă că această companie are dreptul să se afle pe orice teritoriu în care au loc testele și susține că există acte care dovedesc asta, după care ne ordonă să părăsim zona.

Mă îndrept spre satul învecinat Mosna, unde locuiesc fermierul Willy Schuster și soția lui Lavinia, care m-au invitat să stau la ei cât timp mă documentez despre protestul anti-fracturare. Afară cloncăne găinile, în bucătărie arde focul și se prepară brânză, în timp ce zece activiști sosesc de pe dealuri, își verifică Facebook-ul și își încarcă aparatele foto pentru ziua următoare. Acesta va fi primul protest împotriva explorării gazelor în Transilvania, îmi explică ei și îmi recomandă să mă culc devreme. Dar mai întâi am încă o întâlnire.

Mai târziu, după ce am sosit, la adăpostul întunericului, la o locație stabilită dinainte, sunt înghesuit într-o dubă ruginită. Mă trezesc în mijlocul unui grup de bărbați și femei mascați. Șoferița se întoarce să mă salute. „Nu-ți fă griji de vehiculul nostru”, îmi spune. „E super rapid, are doar 350 000 de kilometri la bord.” Râde tare în timp ce trântește ușa și pornim în noaptea înghețată. Câteva minute mai târziu, sunt pe un drum de țară cu vreo șase activiști, toți înarmați cu clești și foarfeci. După ce farurile se sting, echipa își începe treaba. Taie firele seismice portocalii și distruge orice convertor electric sau generator care le iese în cale.

Din când în când se aude un strigăt și echipa se ascunde cât timp farurile vehiculelor suspectate a fi ale paznicilor trec pe lângă noi. Parțial ca-n armată, parțial anarhic, petrecem seara cățărându-ne pe dealuri sub lumina lunii pline. Echipa capătă treptat încredere în mine și se deschide. „Acum câteva luni niciunii nu ne cunoșteam între noi, dar acum suntem uniți”, spune unul. „Suntem foarte supărați de modul în care e condusă țara. 2013 trebuie să fie anul trezirii, cetățenii trebuie să aibă ceva de zis în ce se întâmplă în țara lor. Fracturarea și alte activități dăunătoare trebuie să înceteze, nu putem accepta să ne fie distrus viitorul.”

În dimineața următoare, la ora 7, îmi beau cafeaua cu Willy în bucătăria fermei, când un convoi de camioane trece prin fața ferestrei și se îndreaptă spre câmpuri. Willy aleargă afară pe ușă și le urmărește, spumegând de furie. Sosesc la fața locului la fix cât să văd cum muncitorii companiei exploatatoare de gaz ies din autocarele companiei și se răspândesc pe câmp. Willy urlă la ei să plece, blochează o mașină a companiei și refuză să o elibereze până când apare poliția să-i facă plângere. Willy își petrece restul dimineții urmărind și răcnind la șirurile de camioane care-i invadează pământurile. „Mă tem îngrozitor pentru copiii mei”, îmi spune printre suspine. „Lupt pentru viitorul lor.” Un bărbat obișnuit mai mult cu mulsul vacilor decât cu lupta cu multinaționalele, Willy rezistă totuși în fața companiilor de gaz și oamenii îl urmează în număr tot mai mare.

Dealurile din sudul Transilvaniei sunt una dintre zonele în care România caută depozite de petrol și gaze naturale, ca un om lefter care scormonește în spatele unei canapele după niște bani de prânz. Potrivit susținătorilor extracției, orice potențială descoperire se va dovedi o comoară pentru guvernul țării. Victor Ponta, prim-ministrul României, și-a expus argumentul într-o declarație pentru jurnaliști în luna iunie:Vrem să nu mai importăm gaz de la Rusia, vrem să avem gaz ieftin și să transformăm industria română într-o industrie competitivă? Vrem cheltuieli mai mici pentru cetățeni? Atunci trebuie să exploatăm gazul”, a explicat el. „Dacă nu, îl vom importa din Rusia și va fi mai scump.”

Această declarație a pavat drumul pentru mai multe companii petroliere din națiunea care e pe locul doi la sărăcie în Europa. Dar guvernul Ponta trebuie să ducă o bătălie neașteptat de dură pentru a-și atinge scopurile. În ultimele săptămâni, controversatul proiect minier de la Roșia Montană a fost amânat, obligat să se supună valurilor de proteste care au scos în stradă zeci de mii de români din multe orașe din țară. Iar comunitățile îngrozite de posibilele efecte ale fracturării au reușit să izgonească un utilaj operat de Chevron dintr-o zonă de teste.

Cum aproape 4 milioane de fermieri din țară depind de apă, pământ și aer curat pentru a-și duce existența, un număr considerabil de acte de nesupunere civilă din românia au pornit dintr-o sursă surprinzătoare: zonele rurale ale țării. Am vorbit cu Hettie, o activistă în vârstă de 26 de ani din Brașov, în timp ce bloca drumul care ducea la terenurile lui Willy. „Dacă sătenii văd că opunem rezistență, se alătură și ei. Trebuie să le dăm oamenilor curajul să facă asta oricând”, spune ea.

Confruntat de o opoziție tot mai numeroasă, guvernul se pregătește se reacționeze. O „lege a exproprierii” propusă de parlamentul român va permite companiilor multinaționale să preia terenurile private dacă acestea sunt considerate de interes național. În prezent, legea e concentrată pe minerit, dar observatorii se așteaptă să se extindă în diverse proiecte de dezvoltare energetică în viitorul apropiat.

Protestul din câmpul lui Willy a adunat rapid întreaga comunitate. Jumătate din mașinile echipelor de securitate rămân blocate, ținute pe loc de grupuri mari de localnici, cărora li s-au alăturat un grup de copii romi pe biciclete și o tânără femeie călare pe un cal. Un fermier apare într-o livadă din partea cealaltă a văii în care muncitorii pun fire electrice. Scuipă fruios, își șterge fruntea plin de frustrare și trage cu sete dintr-o țigară. „Bineînțeles că nu au permisiunea să fie aici, dar ce pot să fac?”

Hans susține că Prospecțiuni încalcă cel puțin cinci legi cu explorarea, inclusiv legile care nu permit ca testele să fie efectuate prea aproape de casele oamenilor. „Adevărata problemă e că sătenii nu-și cunosc drepturile”, spune el. Prospecțiuni și Romgaz au refuzat amândouă să comenteze în legătură cu acuzațiile de ilegalitate, dar într-o declarație pe site-ul companiei, Prospecțiuni a spus: „Ocazional facem greșeli, dar nu sunt rău-intenționate. Încercăm să obținem permise ecologice active și certificate de planificare municipală.”

După amiaza târziu, în fața unei biserici medievale veche de 600 de ani, voluntarii împart supă de cartofi, prăjituri transilvănene și ceai fierbinte. Bătrânele cu batic și port tradițional umblă printre activiști cu pierce-uri și bărbați cu cagule. E un mix social interesant. Mulțimea merge în marș să distrugă și alte fire seismice chiar sub ochii polițiștilor, care asistă fără să ia măsuri. Localnici care cu o zi înainte se temeau să vorbească stau acum în fața caselor, aplaudând protestatarii cu încântare. „Sincer, îmi pare rău pentru ei”, îmi spune unul dintre ofițeri, în timp ce le permite protestatarilor să rupă un cablu portocaliu și să-l târască înspre sat. „Ce face compania aici e greșit.De fapt, e ilegal”, îmi șoptește.

Mihai Gotiu http://metropotam.ro/La-zi/interviu-mihai-gotiu-despre-carte-afacerea-rosia-montana-art3681762751/

Alexandru Alexe

acum aproximativ o oră

„Aparent, ultima lor „strategie” este sa deschida dosare penale pe cele mai penibile motive romanilor proeminenti din zona civica (probabil ca sa-i dea drept exemplu) si sa umple de amenzi pe cei care-i sustin. Ma umfla rasul si furia simultan la gandul ca toate astea vor avea efect invers :)) Hetti Benedek, Mihai Gotiu, Erwin Albu, Alexandru Alexe, Claudiu Craciun, Willy Schuster, Marius

Harabagiu si altii sunt norocosii acestui sfarsit de 2013. Nu suntem intimidati, ba mai mult, aceste actiuni cu iz totalitar vor fi munitia noastra cu ajutorul careia ii vom lovi naprasnic in 2014. Le este FRICA! Acestea sunt metode PREEMPTIVE de aparare. Am zis-o si anul trecut, tot de 1 decembrie, ca in aceasta perioada ei mizeaza pe o scadere a solidarizarii intre romani (ironica dealtfel in contextul Sarbatorilor). Pun intre noi si ei tot mai multe straturi de protectie, se pregatesc pt acel soc al realitatii ce se va instala in ianuarie, cand burtoiul plin de friptura si sarmale se goleste si face loc grotescului cotidian. Contrastul dintre decembrie si ianuarie este devastator pentru aproape toti romanii si asta ii sperie. Ne pregatim neafectati de aceste incercari puerile de intimidare. Stim ca le vom veni de hac. Problema nu se pune in termeni de „daca” ci in termeni de „cand” si „cum”

http://webcultura.ro/adrian-pintea-sper-cu-toata-fiinta-mea-ca-visurile-romanilor-sunt-drepte-si-limpezi/

(Neuer Weg) GAZE DE SIST IN ARDEAL: CONFLICT NOCTURN INTRE PROTESTATARI SI FIRMA DE PAZA ISP

ravasel1 Conflict nocturn la Ravasel… In noaptea de 30. 11. 2013, activistii anti-sist au taiat, in semn de protest, un cablu telemetric [adica unul singur], in satul Ravasel, comuna Mihaileni, jud. Sibiu, motiv pentru care s-a ajuns la o altercatie cu angajati ai firmei de paza ISP – subcontractata de firma de explorari s.c. PROSPECTIUNI S.A. “Poanta” actiunii este aceea ca taierea s-a facut in mod intentionat chiar in fata ochilor unora dintre cei 10-15 “securisti” ai ISP – ca sa inteleega atat gravitatea situatiei cat si determinarea protestatarilor de a continua cu ‘decablarile’ pana la eliberarea zonei de intrusii lui Ovidiu Tender. Acest nou incident se inscrie in seria de ‘evenimente’ conflictuale in chestiunea gazelor de sist din sudul Transilvaniei – conflicte ce persista si se intensifica din cauza faptului ca autoritatile refuza sa sisteze lucrarile vadit ilegale de prospectiuni. Mai mult, unii angajati ai firmei de paza se comporta, de luni de zile, fata de localnici si protestatari ca niste persoane lipsite de un minim de educatie… In ciuda atmosferei deosebit de tensionate, intr-un final conflictul a putut fi aplanat,  protestatarii plecand acasa – cei de la ISP renuntand la randul lor la sechestrarea (dealtfel ilegala) a protestatarilor. Amintim ca, in 22. 11. 2013, Garda de Mediu Bihor a dispus oprirea lucrarilor de prospectiune a unei firme in vestul tarii, pentru faptul ca firma nu avea aprobarile si autorizatiile necesare. Deci: In Bihor se poate, in Sibiu nu… Si ne miram de conflictele care se amplifica in satele din judetul Sibiu…

http://youtu.be/I-mV22iMpJA

SCRISOARE DESCHISA   – “EXPLOATAREA AURULUI LA ROSIA MONTANA SPRE O DEZVOLTARE SUSTENABILA SAU O DISTRUGERE VEHEMENT SUSTINUTA A ROMANIEI SI A NATIUNII ROMANE?”   a 

Academician dr. Adrian-Toader Williams

         Bioeconomics , Sustainability, Agriculture,

          Food Quality Management;

          Full Active Foreign Member of the International Academy of Science;

         Healt & Ecology Russian Section;

         Member of the  Initiative Group – IC Geochange England;

         Member of the Romanian National Society of Soil Science

http://bioeconomicsresearch.files.wordpress.com/2013/11/exploatarea-aurului-la-roc899ia-montanc483-spre-o-dezvoltare-sustenabilc483-sau-o-distrugere-vehement-susc89binutc483.pdf

Stiri de ultima ora> TVR 1 a vorbit despre Pungesti si au transmis si ceva  imagini, au spus insa cum au fost amendati penal opozantii impotriva instalarii masinilor celor de la explorare gaze de sist pe pamantul lor, prin urmare …cum vor fi pedepsiti cei care se vor opune

nimeni, dar nimeni din reprezenantii nostri in conducerea de stat, n-a facut un pas inainte, sa denunte astfel de proiecte criminale, sa se lupte cu mijloacele specifice si sa nu se lase pagubas,  iar daca nu reuseste sa-si dea demisia si sa paraseasca cuibul din care zboara pasarile mortii si sa fie viu, alaturi de cei vii…nu se va intampla niciodata asta….

dar

nu suntem singuri

iar MAINE,

va fi o alta zi!

 http://www.youtube.com/watch?v=Qp8FIfvghTM

BOMBOANA:

Global Energy Series Presented by Chevron Energy Access: China’s Impact on Global Energy Markets

Event Date: February 12, 2013
312 Sutter St.

San Francisco, CA 94108

United States

“San Francisco, CA — Speaker(s) Mikkal Herberg, Research Director on Asian Energy Security, The National Bureau of Asian Research Edward Morse, Managing Director and Head of Global Commodities Research, CitiGroup Global Markets, Inc Amy Myers Jaffe, Executive Director of Energy and Sustainability, Graduate School of Management and the Institute of Transportation Studies, University of California, Davis Access to energy plays a critical role in the development of every country from the least developed to the most industrialized. The rapid development of one country in particular, China – the world’s largest energy user – is predicted to have the greatest impact on global energy markets as hundreds of millions of Chinese are elevated to the middle class and China’s domestic markets evolve. China is building domestic capacity and developing clean energy technologies while simultaneously looking outside its borders to invest in and secure energy sources around the world. From oil fields in Sudan, to hydroelectric power in Burma, to natural gas fields in south Texas, Canada and Australia, China is going abroad to invest in energy and bolster their reserve capacity. In its quest for energy, China is increasingly engaging in public-private partnerships between its state-owned companies and energy producers worldwide, creating opportunities for international cooperation and coordination. However, China’s going abroad strategy has not been without problems due to political and social instability in regions of investment, or backlash due to resource nationalism or other concerns regarding resource exploitation. China is also looking to attract private investment and technological assistance in unlocking its unconventional gas and oil supplies which could be a move toward reducing China’s energy dependence. Please join us for an in-depth conversation about the opportunities and challenges ahead for China in meeting their growing energy needs and the implications for global energy markets.”

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:wIaXMg7pv7kJ:www.greenbiz.com/event/2013/02/12/global-energy-series-presented-chevron-energy-access-chinas-impact-global-energy-ma+&cd=3&hl=ro&ct=clnk&gl=ro

 Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi romanii pacatosi, apara-ne si pazeste-ne cu mila ta de oameni, tara!

Despre qwykx

perfectibila de tot ce ma inconjoara de la natura pana la un semn de carte, in centrul carora se afla oamenii iar deasupra tuturor dragostea lui Dumnezeu
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Romani, de Ziua Unirii uniti-va! si pregatiti-va de cruce, apa sfintita si usturoi !

Comentariile sunt închise.